Saçınıza Zarar Veren 8 Durum
Perma, röfle, postiş: Güzellik arayışımız için saçımızı feda mı ediyoruz? Çok fazla stilize etme bizi buklelerimizden edebilir.
Kristin LaVerghetta (23), uğrunda ölünecek saçlara sahip. Parlak, sağlıklı, olması gereken sıklıkta ve daha da ilginci Kristin saçlarını tamamıyla zahmetsizce hazırlayabiliyor.
Konu mükemmel saçlara sahip olmaksa O’nun, iyi genlere sahip olmanın dışında, sırrı nedir? ”Saçlarımı hiç boyamadım, boyamam. Saçlarımı her gün yıkarım ve saç kurutma makinesi ile kuruturum, bazen güçlendirici kullanırım, tüm bunlar benim saçıma çok iyi geliyor.” diyor Bayan LaVerghetta.
Saçlarını kurutma makinesinin zararlarından korumak için öncelikle saç koruyucu ürünler kullanıyor. Saçları konusundaki başarının sırrı: Ne kadar az o kadar iyi.
Çoğumuz saçlarımıza karşı bu kadar hassas değiliz. Postişten gölgelendirmeye, kimyasal permalardan kimyasal güçlendiricilere, saç kurutma makinelerine, örgülere ve ağartmaya kadar saçımıza olan tutumumuz tamamıyla sağlıklı veya sağlıksız görünüşüne doğrudan etki eder.
Güzel olmak uğruna tahrip edici şekil verme alışkanlıklarımız lokal kelliğe, yeterince parlak olmayan saçlara veya saç dökülmelerine sebep olur.
Bu yazıda saç uzmanları saçlarımızın anatomisini, aşırı şekil vermenin yaratabileceği zararları ve saçlarımızın göz alıcı görünüşünü nasıl koruyacağımızı açıklıyorlar.
Saçın Anatomisi
Permanente Medical Group çalışanı Dermatolog Dr. Paradi Mirmirani ”Saçımız liflidir, daha çok yün gibi” diyor. ”İç kısımda birbirine sıkıca bağlı ve dışarıda bir üst deri tarafından korunur.”
Her saçın 3 katmanı vardır. İç lifler medulayı oluşturur, korteks medulayı sarar ve epiderm en dış katman olup iç kısımlardaki daha hassas olan bileşenleri korur.
Her saç kökü yaklaşık olarak ayda 6,5 mm uzar ve ortalama altı yıl boyunca uzamaya devam eder. Daha sonra saçın doğası gereği dökülür ve yeni saç tellerine yer açar.
Saçınızın ne kadar uzun olduğu onun uzama evresinin ne kadar sürdüğüyle alakalıdır. Eğer altı yerine sadece 2 yıl ise saçınızın en uzun hali doğal olarak nispeten kısa olacaktır. Aynı koşullar saçın kalınlığı için de geçerlidir. Kalın saç, kalın saç kökünden gelir, küçük, dar saç kökleri daha ince saç telleri doğuracaktır.
Daha kötüsü eğer saç kökleri yeni çıkacak saç tellerini küçük ebatlarda tutarsa veya işlevini yitirir yani hiç çıkmazsa hem erkek hem de kadın için bu döngünün sonucu maalesef kellik olacaktır.
Saçın ömrü, her ne kadar birçok etmene dayansa da, şekil verme bunlardan biridir: Ne kadar çok şekil verir, stilize ederseniz saçınızın doğal yapısını o kadar bozmuş olursunuz ve saçınızın yoğunluğu ve miktarı genlere dayansa da, dokusu ve iriliği her zaman saçınızın sağlığı ile ilgilidir.
”Eğer saçın üst derisi aşırı şekil vermeye bağlı olarak zarar görürse, iç kısımdaki çekirdek yapı zarar görür, kuruluğa ve matlığa sebep olur.” diyor Dr. Mirmirani. Temel olarak güzellik uğraşınız geri tepmiş olur.
Saçımızı dilediğimizce perma yapar ve boyarsak saçımıza zarar mı vermiş oluyoruz? İşte size saçımıza zarar veren sekiz güzellik alışkanlığımız:
1. Ağartma: ”Ağartma saçınızın üst derisini, epidermi kimyasal maddelere maruz bırakır ve saçınızın doğal rengini yitirmesine sebep olur. Saçınızın yapısını değiştirmiş ve zarar görmeye daha müsait bir hale getirmiş olursunuz.” diyor Dr. Mirmirani.
Saçınızı ağarttığınızda onun gücünü azaltmış oluyorsunuz. Eğer bir de saç kurutma makinesini ve aşırı şekil vermeyi ağartmaya eklersek saçınıza ciddi anlamda zarar vermiş, donuk bir görünüşe ve kellik başlangıcına sebebiyet vermiş olursunuz.
2. Perma: ”Perma; kimyevi güçlendirme veya buklelendirmedir. Saçınızın iç bağlarını kırarak onlara yeniden şekil vermenin değişik bir yöntemidir.”
Ağartma gibi perma da saçınızı zayıflatır, donuklaştırır bu sebeple havalı bukleler veya parlak düz saçlar yerine saçınız kuru ve kırılgan olacaktır.
3. Gölgelendirme ve Boyama: Gölge ve yarı perma boyaları saçınızı ağartma kadar hasara maruz bırakmaz fakat bu işlemler de saçın iç yapısının bozulmasına, kuru bir görünüm kazanmasına ve parlaklığını yitirmesine neden olmaktadır. Özellikle sık sık dip boya yapıyorsanız.
4. Düzleştirme ve Saç Kurutma Makinesi: ”Isı saçı bir arada tutan hidrojen bağlarının geçici değişime uğramasına ve mat görünmesine sebep olur.” Zaman zaman yapılan geçici değişiklikler daha kalıcı ciddi zararlara sebep olabilir özellikle de saçınızı gün aşırı bir şekilde düzleştiriyor veya kurutma makinesi aracılığıyla kurutuyorsanız.
5. At Kuyruğu ve Örgü: ”At kuyruğu ve saç örgüsü saçımızın kırılmasına sebep olur, özellikle sıkı bir şekilde örüyorsanız. Eğer her gün bu işlemlere maruz bırakırsanız kalıcı hasarlar meydana gelebilir.”
6. Fazla Tarama: Saçınızı günlük yüz kez taramanın saçınızı daha parlak göstereceğini mi düşünüyorsunuz? Öyleyse bir kez daha düşünün!
”Aşırı tarama kelliğe ve saçınızda kırıklara sebep olur, aşırı tarama saçınızın üstesinden gelebileceğinden daha fazla sürtünmeye maruz bırakmaktan başka bir şey değildir.”
Ucuz tarakların da bir faydası yoktur. Kırıklara ve kurtulması zor düğümlere sebep olacak ve saçın kırılması ve lokal kellikle sonuçlanacaktır.
7. Şampuanla Aşırı Yıkama: ”Saçımızı sampuanlamanın amacı saç derisini temizleme ve saçınızdaki yağ birikiminden kurtulmaktır.”
Fakat aşırı yıkama saçınızın sağlıklı görünmesini, kurumasını sağlayan doğal nemini de alıp götürebilir. Her ne kadar şampuanları saçınız için faydalı hale getirmeye yönelik kayda değer sayıda araştırma yapılmış olsa da her şeyin fazlası zarardır.
”Saçınızı yıkarken ne kadar az şiddet uygularsanız epiderme o kadar az zarar vermiş olursunuz. Ayrıca saçınızı yıkama konusunda sizin için en uygun olan sıklığı keşfedin; haftada birkaç gün veya her gün?”
Aşırı yıkadığınızı nasıl anlayabilirsiniz?
”Kuru saçlara sahip olmamak için haftada bir kez yıkayan Afro-Amerikan hastalarım var. Saçınız donuk görünmeye başladığı zaman şampuanlamayı azaltmanızın zamanı gelmiştir.”
8. Ekler (Postiş, Kaynak) ve Dokumalar: Ekler ve dokumalar tıpkı at kuyruğu ve örgüler gibidir. Zamanla kırıklara ve kolay kırılır saçlara sebep olurlar. Farkı ise verdiği zararın daha çok saç köklerine olacak olmasıdır.
”Eğer kafa derinizde bir rahatsızlık veya ağrı varsa bunun sebebi saç köklerinize uyguladığınız baskıdır.” diyor Dr. Mirmirani.